Scroll to top

Kvalitetno osposobljavanje, dostojna plaća, sigurno i kvalitetno radno mjesto – ostanak u Hrvatskoj!

Vlada RH je na sjednici u četvrtak usvojila Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja u Hrvatskoj u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Prema informacijama koje su dostupne u ovom trenutku, moramo odmah reagirati: smatramo da u tim smjernicama dolazi do nedostatnog i polovičnog redefiniranja Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Smatramo da je SOR u vrijeme kad je bio implementiran bio potreban kao vatrogasna mjera jer je u tom trenutku bilo oko 400 000 nezaposlenih te nije bilo natječaja, a još uvijek nismo imali otvoreno EU tržište.

Danas su se okolnosti znatno promijenile i SOR narušava tržište rada te se pretvorio u „stručno iskorištavanje“ posebice za mlade osobe. Stoga je potrebno dati punu financijsku podršku i osnažiti institut pripravništva, a SOR, bez ograničenja dobi (što smo otpočetka predlagali), ostaviti SAMO za vezane obrte i zvanja za koje je staž uvjet za polaganje stručnog ili majstorskog ispita. I to uz kvalitetno mentorstvo i kvalitetne uvjete rada!

Kako bi pokazali stvarnu brigu za mlade potrebno je izmijeniti Zakon o poticanju zapošljavanja u kojem bi se mogućnost SOR-a ostavila samo za srednju stručnu spremu, u vezanim obrtima (koji nakon 2 godine mogu polagati majstorski ispit i tako dobivaju mogućnost da i sami postanu poduzetnici-obrtnici) i samo za zvanja za koje je potrebno polaganje stručnog ispita. Naime, oni su bez tog staža, koji je uvjet za polaganje stručnog ispita, potpuno nekonkurentni na tržištu rada. SOR za sva ostala zanimanja potrebno je izbaciti iz spomenutog Zakona, a pripravništvo sufinancirati i osnažiti.

Ovo što je danas predstavila Vlada nipošto se ne može smatrati ozbiljnom mjerom za rješavanje problema koji su se nagomilali zahvaljujući zlouporabi ideje i potreba SOR-a.

SOR i pripravništvo kako ih Vlada RH sada uređuje ne mogu zajedno egzistirati i to je prevara mladih ljudi. Između te dvije mjere uvijek će prevladati SOR i time Vlada ne stvara povoljnu poziciju na tržištu rada za mlade ljude.