Scroll to top

Još jedna godina bez Građanskog odgoja u zadarskim školama, Lovrinović: “Ili si za kritičko razmišljanje ili za zadrtost”

Forum mladih SDP-a kontinuirano upzorava na nužnost uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole u Hrvatskoj i pritom ističemo pozitivan primjer u Gradu Rijeci. Upravo zato smo u lipnju ove godine organizirali poseban panel na temu građanskog odgoja i obrazovanja u Rijeci gdje smo s mladima razgovarali o važnosti ovog segmenta obrazovanja.

Sandro Lovrinović, predsjednik Foruma mladih SDP Zadarske županije ove godine je ponovno istaknuo problem nepostojanja građanskog odgoja i obrazovanja u zadarskim školama.

– Građanski odgoj je važan kako bi naši učenici razumjeli svijet u koji ulaze svojim odrastanjem. Tu prvenstveno mislim na iskušenja koja ih očekuju, prvenstveno ona socijalna i financijska. Naprosto nedostaje nekakve građanske pismenosti koja bi svakom pojedincu objasnila kako svakodnevnica funkcionira. Ta objašnjenja svode se na obične stvari kao što su: sustavi kreditiranja, pametno upravljanje financijama, upoznavanje tuđih kultura i stavova, aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici, održivi razvoj, funkcioniranje Vlade i Sabora i tako dalje, kazuje nam Sandro Lovrinović, predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije.

– Grad Zadar kao osnivač osnovnih škola nema nikakav “birokratski” problem uvođenja građanskog odgoja, te smo mi u Forumu mladih SDP-a dosta optimistično promatrali prve sjednice gradskog vijeća gdje smo, nakon 30 i nešto godina, konačno čekali priliku da građanski odgoj bude uveden. Sama činjenica da on još uvijek nije u školama govori o tome koliko je on zapravo potreban. Ova tema je kristalno jasna, ili si za obrazovanje i razvoj kritičkog razmišljanja ili si za zadrtost. SDP je svoj stav iznio još davno i svrstao se u pravu kategoriju. Sva ova rasprava oko građanskog odgoja bila bi promašena da nema podataka o rezultatu. Istraživanje 2016./17. provedeno u Rijeci govori da 88 posto učenika svojom voljom upisuje građanski odgoj. 96 posto njih zadovoljno je temama koje se obrađuju. 75 posto učenika priča s roditeljima o temama sa sata. Blizu 100 posto učenika smatra kako će im taj sadržaj pomoći u životu. Djeca su naprosto rekla svoje, i na nama je da im u Zadru omogućimo isto obrazovanje kao što to imaju i njihovi vršnjaci u Rijeci, Puli, Pazinu, Labinu, Poreču, Rovinju, Umagu, Sisku, Osijeku, Opatiji a evo sad i u Zagrebu, zaključio je Lovrinović.

Više pročitajte: https://www.antenazadar.hr/clanak/2022/09/jos-jedna-godina-bez-gradanskog-odgoja-u-zadarskim-skolama-lovrinovic-ili-si-za-kriticko-razmisljanje-ili-za-zadrtost/?fbclid=IwAR2tz9TUq31Y1HfUTklotQAIrOD5-oe2eZ0bAvOF9sq5_jks8cqGoVDA1Ss