Scroll to top

Izjava FM SDP Križevci i FM SDP Novi Marof

Forum Mladih SDP-a Križevci i Forum Mladih SDP-a Novi Marof su u četvrtak 30.11.2011. godine napravili zajednički sastanak u prostorijama SDP Križevci na temu državne ceste D22 odnosno njezine zatvorene dionice Novi Marof – Sudovec, te je donesen sljedeći zaključak:

Prošlo je više od 4 godine. Četverogodišnji (pred)izborni ci(r)k(l)us započet otvorenjem radova na izgradnji ceste preko Pake, šestkilometarskog, brdovitog dijela državne ceste D22 Novi Marof – Sudovec kojom se najbrže i najpogodnije može stići od Križevaca do Varaždina. Radove je otvorio dio tadašnje državne vrhuške a “cirkusu” su nazočili i predstavnici lokalnih vlasti , ne mareći za upozorenja stručnjaka da i nije najzgodnije krenuti s pripremom cestovne podloge i asfaltiranjem za snježnog vremena. A pahulje su već bile tu. No, bila je tu i želja za pridobivanjem glasova tik pred izbore, zornim prikazivanjem “napretka” i dokaza “kako idemo dalje”. Neki od sudionika ceremonije otvorenja (je li i tu “svečanost” organizirala crno-fondovska tvrtka Fimi-Media?) danas više nisu aktivni u politici, već pred pravosudnim organima, dok su neki i dalje kandidati na izbornim listama svojih stranaka.
No što je s cestom? Vozimo li se njome, koristimo li je? I da i ne: da, ako svjesno kršimo preporuke o nekorištenju ceste kakve daju odgovorni iz Hrvatskog autokluba. Pritom riskiramo da i sami s vozilima postanemo dio jednog od nesaniranih klizišta kojima taj teren obiluje, ili, da nas, ako dionicu odvozimo do kraja, zaustavi kontrola prometne policije i pristojno nas uvjeri da ne smijemo koristiti cestu. Ne, ako do Varaždina hoćemo stići poštujući sve prometne propise i preporuke prometnih stručnjaka, te s neoštećenim vozilom, iako će nas dulji put koštati i vremena i novaca zbog više potrošenog goriva.

Zašto je tome tako? Tko je odgovoran? Je li se moglo sagledati realno stanje terena, a ne predizborno, u studenome 2007. započinjati radove te, također predizborno, u svibnju 2009. obećavati skori završetak radova? Odgovore potražite od onih koji su imali 4 godine za omogućavanje kvalitetnije prometne povezanosti dviju županija te onih koji danas, također predizborno, kažu da “su najbolji kad je najteže” i da su iza njih “odgovornost i rezultati”.

Mihael Truščec, predsjednik Gradske organizacije Foruma Mladih Križevci

Božidar Novosel, predsjednik Gradske organizacije Foruma Mladih Novi Marof