Scroll to top

Hrv. uživo – jedan od posljednjih simbola uvažavanja različitosti i sloboda na HRT-u

Potaknuti zbivanjima na HRT-u i najavom ukidanja jedne od rijetkih objektivnih i informativnih emisija dostavljamo priopćenje.

Suočeni s pokušajem ukidanja jedne od rijetkih informativnih emisija koja je imala visoku gledanost s objašnjenjem da je ”prepolitična” te da ”gledatelji žele manje politike”, analizirali smo nekoliko dana programa HRT-a. Koliko god smo se trudili, osim emisije „Otvoreno“ nismo pronašli politički sadržaj (ako ne ulazimo u onaj koji se svakodnevno servira kroz vijesti i dnevnike), a u moru sapunica i repriza starih, već stotinama puta emitiranih filmova, nismo pronašli ni previše informativnog sadržaja. Tek pokoji prilog, poput onog desetominutnog o svjetionicima koji će toga dana biti emitiran čak tri puta, kao i vječni „TV Kalendar“.

Široj javnosti je možda ispod radara prošla činjenica da je na Hrvatskoj radioteleviziji netom prije saborske ljetne stanke raspušten Nadzorni odbor. Slučajno ili ne, poklopio se taj čin s najavom istrage kriminalnih radnji na ovom javnom servisu. Novi Nadzorni odbor nije imenovan do danas, a odgovorni su nastavili donositi odluke bez ovog korektivnog tijela što je u suprotnosti sa Zakonom o hrvatskoj radioteleviziji. Nažalost, kršenje Zakona ovdje ne prestaje. (http://www.index.hr/vijesti/clanak/ukidanje-quothrvatske-uzivoquot-sad-je-posve-jasno-zasto-je-hdz-ukinuo-nadzor-hrta/993768.aspx)

Podsjećamo da u Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji stoji:

Članak 5.

HRT u svojim programima mora zadovoljiti interese javnosti na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te osigurati odgovarajuću zastupljenost informativnoga, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog, dječjeg, športskog i drugog sadržaja sukladno ovom Zakonu.

Dalje u Zakonu piše:

Članak 6., stavak (1) U ostvarivanju TV programa HRT je dužan:

– promicati nacionalne interese, pridonositi poštivanju i promicanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, domoljublju, toleranciji, razumijevanju i poštivanju različitosti, demokratskih vrednota i institucija, civilnog društva te unaprjeđenju kulture javnog dijaloga.

Mi kao Forum mladih SDP-a smatramo da aktualna upravljačka struktura HRT-a, u suradnji s Vladom RH, ne samo da ne poštuje Zakon već ga svjesno i namjerno krši kako bi se u javnom prostoru smanjio, ako ne i potpuno uništio prostor za kritiku vladajućima. Tome u prilog govori i jučerašnja sramotna izjava HDZ-ovca Petra Škorića koji urednicu i voditeljicu emisije, Maju Sever, naziva mrziteljicom svega hrvatskog. Već viđen modus operandi trenutno vladajuće političke strukture gdje se pokušavaju diskvalificirati svi oni koji se ne slažu slijepo s politikom zatiranja sloboda govora te širenja netolerancije prema različitostima.

Ovim priopćenjem apeliramo na vladajuće da prestanu s ovakvom, za civilizacijske vrijednosti, štetnom praksom. Apeliramo na vodstvo HRT-a da prestane kršiti Zakon i koristiti javni servis, koji svi financiramo, za partikularne interese i očuvanje svojih fotelja i nedavno opet povećanih plaća.

Svjesni da je programska shema ”živući organizam” koji se mora mijenjati i prilagođavati ne damo se zavarati da je takav čin samo osobni obračun s novinarkama i novinarima koji se usude obavljati svoj posao nepristranog i objektivnog izvještavanja. Za banalnosti poput reda gastronomije, reda mode i malo moderne psihologije, vjerujemo, ima mjesta drugdje u programskoj shemi i bez ukidanja „Hrvatske uživo“.

Pozivamo javnost da se pridruži potpisivanju peticije koja za cilj ima spriječiti ukidanje emisije koju vidimo kao jedan od posljednjih simbola uvažavanja raznolikosti, slobode govora i slobode djelovanja.

Peticija: https://www.peticija24.com/elimo_ostanak_emisije_hrvatska_uivo