Scroll to top

HDZ zatvara menze po Zagrebu – je li to taj studentski standard kojeg proklamiraju?

Nažalost, na početku akademske godine studentice i studente Zagreba dočekao je hladan tuš – vrata studentske menze u NSK su zatvorena. Sve menze u studentskim domovima i na fakultetima u Zagrebu su otvorene početkom rujna, samo je za ovu Studentski centar poslao tek šturu obavijest da „ je zbog tehničkih problema restoran NSK privremeno zatvoren“. Štoviše, Nacionalna i sveučilišna knjižnica je na svojim službenim stranicama obavijestila studente da se otvaranje restorana odgađa „do daljnjega“.

U proteklom vremenu dobili smo niz pritužbi, ogorčenih studentica i studenata koji su nam se javili da ne mogu koristiti ni minimum svojih studentskih prava, odnosno kupiti obrok tijekom boravka u knjižnici. Nije im jasno zašto su im uskraćena prava na prehranu u NSK za koja su se ne tako lako sami izborili. Podsjećaju da je veliku peticiju početkom 2018. godine potpisalo preko 3.500 tisuće studenata kojom su tražili otvaranje studentske menze unutar Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U studenom iste godine menza je u NSK otvorena te su studentice i studenti konačno mogli imati kakav takav obrok za vrijeme boravka u knjižnici.

S obzirom da se radi o jednom od najfrekventnijih mjesta na kojem studentice i studenti uče te obavljaju svoje studentske aktivnosti i obaveze, čin naprasnog zatvaranja studentske menze u NSK je neprihvatljiv. Sve snažnija inflacija u državi, s kojom se HDZ-ova Vlada ne može nositi, što potvrđuje iz dana u dan, utječe na sve slojeve društva, a posebice na studentice i studente. Limitiranje godišnje zarade ispod praga siromaštva u Hrvatskoj u kontekstu zadržavanja porezne olakšice roditelja, neadekvatna stambena politika koja studente baca u ralje tržišta na kojemu mjesečni najam stanova u studentskim gradovima plaćaju iznosom većim od pola prosječne plaće, a da pritom nedostaje kapaciteta u studentskim domovima, samo su neki problemi na koje kontinuirano upozoravamo i nudimo rješenja (https://fmsdp.org/forum-mladih-za-izdasnije-subvencioniranje-privatnog-smjestaja-studenata-i-prosirenje-domova/).

Dakle, ne samo da brane studentima da zarade godišnje barem 36.000 kuna u kontekstu zadržavanja porezne olakšice roditelja (toliko iznosi prag siromaštva prema Državnom zavodu za statistiku), ne samo da nisu sposobni provesti kvalitetnu stambenu politiku koja bi studente spasila od plaćanja ogromnih cijena najma, nego nisu sposobni ni omogućiti da studentska menza u najfrekventnijoj knjižnici u Hrvatskoj radi.

Dakle, država na čelu s HDZ-om u vremenu krize, neimaštine i općeg siromaštva, kada cijene hrane divljaju, studentima poručuje neka sami kuhaju, odnosno po uzoru na Mariju Antoanetu: „Neka jedu kolače“. Je li to taj studentski standard koji proklamira HDZ?

Ovim putem zahtijevamo od Studentskog centra u Zagrebu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, ali i resornog ministarstva, da se očituju i javno obrazlože zašto su vrata studentske menze na petome katu u najvećoj knjižnici u Hrvatskoj za studente zatvorena!

Forum mladih SDP-a Hrvatske