Scroll to top

Forum mladih ŽO SDP-a Osječko-baranjske županije održao je akciju ”Harmonija u različitostima”

U srijedu, 16. studenog 2011. godine, Forum mladih ŽO SDP-a Osječko-baranjske županije održao je akciju ”Harmonija u različitostima” povodom Međunarodnog dana tolerancije. U prijepodnevnim satima Forumi mladih SDP-a su u Đakovu, Belišću, Belom Manastiru, Vladislavcima, Đurđenovcu, Osijeku i Donjem Miholjcu podijelili prigodne letke i u formi akcionizma istaknuli značenje tolerancije, nenasilja i poštivanja različitosti.

Tolerancija je stav koji se uči i gradi kroz život. Najveću ulogu u tom procesu imaju obitelj, društvo i obrazovni sustav u cjelini. Njihov je zadatak da potiču okolinu u kojoj se svaka osoba može slobodno izraziti, biti drugačija od većine te imati sigurnost da će ostali to prihvatiti i poštivati.

Ovom akcijom smo prvenstveno željeli podsjetiti sve javne osobe da njihovi postupci, izjave i odnosi prema sugovornicima utječu na pojam tolerancije u društvu te ih ovim putem pozvati da vlastitim primjerom promoviraju toleranciju, pluralizam i ljudska prava. Nasilje, diskriminacija, netolerancija i loši odnosi na svim razinama eskalirali su u posljednjih par godina i sve je očitije da živimo u društvu koje ne samo da ne uvažava različitosti, već ima i ozbiljan problem poticanja agresije i nasilja, osobito među mladima. Uloga medija, koji sve češće ističu primjere brutalnosti i nasilja, presudna je i upravo iz tih razloga odlučili smo pozvati javnost da zajedno pružimo ruku toleranciji, odbacimo strahove od drugačijeg i nepoznatog, a sterotipe i predrasude ostavimo iza sebe te naučimo uvažavati jedni druge!