Scroll to top

Forum mladih SDP dijelio kondome

Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 01.prosinca, kao i svake godine Forum mladih SDP-a Virovitica, u svrhu informiranja te ukazivanja na ovu opaku bolest podijelio je pred Tehničkom školom, i još na nekoliko punktova u gradu, više od tisuću kondoma mladima i ne samo njima. Ovu akciju tijekom današnjeg dana forumaši će završiti u večernjim satima u night clubu Campari.

Osnovni cilj akcije SDP-ovog Foruma mladih je ukazivanje na Ssvjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a koji se obilježava od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prvog dana u mjesecu prosincu s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, utjecanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a. Time se svake godine usmjerava pažnja na taj globalni javnozdravstveni problem.

Toga dana različite i brojne institucije u zdravstvu i izvan zdravstva, u privatnom i javnom sektoru, razni stručnjaci, aktivisti i volonteri koji širom svijeta kontinuirano i intenzivno rade na poslovima istraživanja, sprečavanja, suzbijanja i liječenja HIV/AIDS-a kroz različite promotivno-informativne aktivnosti ukazuju na problem HIV/AIDS-a, i prezentiraju zajednička nastojanja i postignut napredak u području prevencije, pomoći i skrbi za oboljele od te bolesti.

Crvenom vrpcom u obliku petlje (AIDS Awareness Ribbon ili jednostavnije Red Ribbon) iskazuje se osvješćenost o problemima vezanim uz HIV/AIDS, solidarnost s borbom protiv ove bolesti i odavanje počasti osobama koje su podlegle bolesti ili se još uvijek bore za život.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Zajedničkog programa UN za borbu protiv HIV//AIDS-a (UNAIDS-a) u svijetu trenutno živi oko 33 milijuna ljudi zaraženih HIV-om. Godišnje se HIV-om u svijetu zarazi oko 2,5 milijuna osoba, a oko 2 milijuna umre od AIDS-a.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u Hrvatskoj je od 1986., kada je registriran prvi bolesnik od AIDS-a, do kraja 2010. zabilježeno ukupno 862 osoba s HIV infekcijom, od kojih je 325 oboljelo od AIDS-a. U istom je razdoblju 176 oboljelih umrlo.

U Hrvatskoj se već više od 25 godina zajedničkim radom zdravstvene službe i mnogobrojnih sudionika izvan zdravstva kontinuirano i intenzivno provode mjere sprečavanja, suzbijanja i unapređenja liječenja HIV/AIDS-a u okviru Nacionalnog programa suzbijanja HIV/AIDS-a kako bi se spriječilo širenje infekcije u zemlji. U okviru ovog Programa neprekidno se prati broj oboljelih i inficiranih, analizira epidemiološka situacija u zemlji, provodi nadzor nad krvi i imunobiološkim lijekovima, nadzor nad hospitalnim infekcijama, prevencija i liječenje oboljelih, a povrh svega edukacija čitave populacije i posebno osoba s rizičnim ponašanjima.