Scroll to top

Forum mladih SDP Đakovo obilježio Dan antifašističke borbe

Članice i članovi Foruma mladih Gradske organizacije SDP-a Đakovo obilježili su Dan antifašističke borbe polaganjem vijenca na obiteljsku kuću najpoznatijeg đakovačkog borca protiv fašizma Ive Lole Ribara.

Hrvatska je u Drugom svjetskom ratu dala veliki doprinos u borbi protiv fašizma. Na dan kojim u Republici Hrvatskoj obilježavamo sjećanje na antifašističku borbu, osnovan je Prvi partizanski odred koji je tada bio i prva organizirana snaga otpora fašizmu u tadašnjoj, velikim dijelom porobljenoj i okupiranoj Europi. Tijekom tih ratnih godina, antifašizam je postao politika koja je ujedinila Europu i brojne zemlje izvan Europe u veliku antifašističku koaliciju. Stoga je i suvremeni međunarodni poredak zasnovan upravo na temeljima antifašističke borbe u Europi.

Sudjelovanjem u Drugom svjetskom ratu na strani antifašizma, hrvatski su antifašisti dali doprinos kojim je očuvana hrvatska državnost, a antifašizam, kao opća civilizacijska tekovina suvremenog svijeta, ugrađen je u temelje Republike Hrvatske kao jedno od glavnih ustavnih načela.

Polaganjem vijenca na Dan antifašističke borbe iskazujemo dužnu počast onim hrvatskim građanima koji su živjeli, patili i ginuli nošeni idejom stvaranja suvremene demokratske i prosperitetne Hrvatske – Hrvatske slobodnih građana bez obzira na njihovu, nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost.

U toj prigodi, svim građankama i građanima grada Đakova čestitamo Dan antifašističke borbe.