Scroll to top

Forum mladih SDP-a uz mlade liječnice i liječnike! Anja i Toni: “Prijedlog zakona je nepravedan.”

SDP kontinuirano upozorava da je naš zdravstveni sustav u izuzetno lošem stanju i da počiva na entuzijazmu i energiji našeg podcijenjenog medicinskog osoblja. Nažalost, umjesto prave reforme ministar Beroš, televizijski superheroj iz korone Vili, nudi alibi reformu kojom se ne rješava ništa. Štoviše, na naše mlade liječnice i liječnike, birokracijom iscrpljen i besperspektivnošću i korumpiranošću sustava demotivirane, baca dodatan teret.

Naime, prema novom prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti doktorice i doktori medicine će prije odobrenja specijalizacije morati odraditi godinu dana rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osim u slučaju specijalizacije u primarnoj razini zdravstvene zaštite. Apsolutno se protivimo trenutnom HDZ-ovom prijedlogu kojim prisiljavaju mlade liječnike i liječnike te smatramo kako to nije rješenje nagomilanih problema u zdravstvu.

Studentski predstavnici medicinskih fakulteta u Hrvatskoj složno su odbacili ovakav prijedlog, a mi smo o tome razgovarali s Anjom Aumiller, studenticom Medicinskog fakulteta u Rijeci i Tonijem Jurićem, specijalizantom ginekologije.

Anja Aumiller, koja ujedno obnaša funkciju voditeljice radne skupine za promociju mentalnog zdravlja Foruma mladih SDP-a ističe kako je velik problem što studenti gube pravo na izbor.

  • Prvenstveno, ono što nas buduće liječnike muči je to što ovom odlukom gubimo naše pravo na izbor. Bilo to da želimo samostalno početi raditi, rad pod nadzorom ako se ne osjećamo spremno ili odmah krenuti sa specijalizacijom. Većina nas je protiv bilo kakve obaveze, smatramo da će svaka obveza ovdje dovesti do kontraefekta. Niti jedna članica EU nema ovakav oblik uvjetnog rada nakon završenog studija, postoje samo oblici staža, ali ništa nalik ovome. Smatramo da je potpuno pogrešno da nas se nakon ovoliko napornog i zahtjevnog šestogodišnjeg studija na bilo što prisiljava, a pogotovo ne ”sedma godina studija”. Jasno nam je kakva je situacija u zdravstvu, pogotovo što se tiče primarne zdravstvene zaštite, ali rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nikako ne bi trebao biti obaveza. Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Rijeci, kao i Studentski zborovi ostalih medicinskih fakulteta te Hrvatska liječnička komora su zaista snažno protiv uvođenja ove obveze, te smatraju kako je navedeni prijedlog promjene zakona donesen jako hirovito i nepromišljeno. – navodi Anja Aumiller.

Toni Jurić, mladi specijalizant ginekologije, ističe kako je ovakav prijedlog zakona nepravedan i prema budućim liječnicima i prema pacijentima.

  • Protivimo se članku 43 prijedloga izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Mišljenja smo da prijedlog pokazuje sve mane našeg zdravstvenog sustava jer je neadekvatan i nespretan pokušaj održavanja primarne zdravstvene zaštite (PZZ) koji ni na koji način ne doprinosi kvaliteti. Prijedlog zakona je nepravedan i prema budućim liječnicima i prema pacijentima korisnicima zdravstvenog sustava. Mladi kolege bi po završetku fakulteta bili bačeni na posao za koji nisu adekvatno pripremljeni, dok pacijenti nisu zaslužili stalno mijenjanje liječnika jer je upravo kontinuitet liječenja jedan od ciljeva primarne zdravstvene zaštite.  Nepravedno je pred studente završnih godina studija Medicine staviti ovakav prijedlog jer je za kvalitetnu organizaciju ovakvog ili sličnog projekta potrebna potpuna i višegodišnja reorganizacija studija Medicine.  Problem manjka liječnika u PZZ nije novost, zdravstvene organizacije su godinama upozoravale na njega, stoga je neodgovorno i opasno na ovakav način pokušati sanirati problem. Mišljenja smo da je za kvalitetnu organizaciju zdravstvenog sustava i PZZ potrebno poticanje mladih liječnika, a ne ucjena – ističe Toni.

Anja dodaje kako velik problem predstavlja to što će studenti vjerojatno biti poslani u neadekvatne uvjete bez podrške.

  • Stanje u sustavu je nažalost takvo da bi se navedeni staž vjerojatno obavljao u manjim sredinama gdje ne bismo imali ni pristup nikakvoj opremi, EKG-u, laboratoriju, a ne bi ni imali mentore kojima se možemo obratiti. A da ne spominjem da ćemo za to sve sigurno biti debelo potplaćeni. Svi se možemo složiti da bi nekakva vrsta kvalitetne dodatne edukacije bila korisna za mlade liječnike i da nas pripremi za tržište rada, ali ne pod uvjetom da izgubimo svoje pravo na izbor, tj. da nam se ne nameće kao obaveza. Donese li se ovaj zakon, to daje Ministarstvu dopuštenje da krene uređivati kompletan model staža po svojem vlastitom nahođenju, bez mnogo brige o tome što je najbolje za mlade ljude. Ono što možemo napraviti, i što je izuzetno važno, je izraziti svoje protivljenje i dati svoj komentar na javnoj raspravi zakona – istaknula je Anja.

U konačnici Toni propituje i provedivost navedenog prijedloga zakona zbog manjka mentora.

  • Upitna je provedba navedenog prijedloga. Manjak mentora koji bi educirali mlade liječnike je vidljiv i u radu pod nadzorom (RPN) koji se trenutno provodi u Hrvatskoj, a iz navedenog prijedloga se ne vidi kako bi se taj problem riješio za slučaj da se ovakav prisilni staž uvede. Teško je za očekivati da u svim dijelovima Hrvatske ima dovoljan broj mentora za edukaciju. Također, ukoliko se navedeni prijedlog koji onemogućava slobodni izbor za mlade liječnike realizira, za očekivati je da će se dodatno povećati broj liječnika koji će nastaviti rad u inozemstvu. Obveza rada mladih liječnika u PZZ će proizvesti dodatan trošak za zdravstveni sustav koji je ionako pred kolapsom.