Scroll to top

Forum mladih SDP-a Solin u borbi protiv nasilja nad ženama

Dana 22. rujna 1999. godine dogodio se trostruki zločin na zagrebačkom Općinskom sudu. Bivši policajac ubio je sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu. Zbog toga je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora. To je bila prva presuda s tako dugotrajnom zatvorskom kaznom koja je izračena u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Zbog ovog događaja 22. rujan proglašen je Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, različite studije pokazuju da je u prosjeku između 10 i 50% žena iskusilo neki oblik fizičkog nasilja od partnera, da je između 12 i 25% žena podvrgnuto pokušaju ili samom prisilnom seksualnom odnošaju, također od svojih bivših ili sadašnjih partnera.

Prisjećajući se toga tragičnog događaja, predstavnici civilnog sektora u Hrvatskoj svake godine na taj dan podsjećaju na ono što se mnogim ženama događa iza čvrsto zatvorenih vrata te ističu kako se svi zajedno trebamo boriti protiv nasilja u obitelji koje je, na žalost, u stalnom porastu, što je izuzetno zabrinjavajuće. No, bolji rad nadležnih službi i promjena svijesti građana koji su odgovorniji i hrabriji u prijavljivanju nasilja te najnoviji propisi ulijevaju nadu da će se trend porasta zaustaviti.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama svojim sugrađanima podijelili smo edukativne prospekte kako bismo proširili svijest o tom velikom problemu i pokazali da se zalažemo za ravnopravnost spolova i poštivanje ljudskog dostojanstva.