Scroll to top

Forum mladih SDP-a organizirao sastanak političkih pomladaka povodom Međunarodnog dana mladih

Forum mladih SDP-a organizirao sastanak političkih pomladaka povodom Međunarodnog dana mladih

Zagreb, 12. kolovoza 2022. – Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se u svijetu obilježava svake godine 12. kolovoza, Forum mladih SDP-a Hrvatske organizirao je zajednički sastanak političkih pomladaka parlamentarnih stranaka na temu „Stanje sektora mladih u Republici Hrvatskoj“, na koji su pozvali i najveći savez udruga mladih i za mlade „Mrežu mladih Hrvatske“.

Sastanak je održan u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, a uz mlade SDP-ovce, sastanku su se pridružili Elizabeta Gegić i Marin Živković ispred platforme Možemo!, Bruno Jurada ispred IDS-a, Bruno Šagi ispred HSS-a i Ive Čaleta Car ispred Domovinskog pokreta. Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica SDP-a i Hrvatskog sabora Sabina Glasovac.

“Ovo je dobar korak u jednoj plemenitoj inicijativi, a to je da se mogu izbrisati stranačke različitosti i drugačiji pogledi koje eventualno imate na različite društvene probleme i da vas može vezati ono što vam je zajedničko, a to je poboljšanje položaja mladih u Hrvatskoj. Što reći o činjenici da Hrvatska godinama nema krovni nacionalni dokument koji treba targetirati problematiku mladih i ponuditi im rješenja za iste? Mene to žalosti, ova Vlada je naprosto digla ruke od onih društvenih skupina koje su na ovaj ili onaj način najpotrebitije i najugroženije”, rekla je Glasovac, istaknuvši da su mladi potencijal koji bi sutra trebao voditi ovu zemlju naprijed, ali oni napuštaju zemlju, a sluha od vladajućih nema.

“Ne pamtim kada su se mladi susretali s više problema nego što se susreću danas. Imamo sustav koji dozvoljava da napreduju oni koji nisu najbolji nego podobni. Važno je govoriti o egzistencijalnim problemima mladih. Vidimo što se sve događa na nekretninskom tržištu. Mlade muče nezaposlenost, loše plaćeni poslovi, nesigurno radno mjesto, neadekvatno obrazovanje, ali imamo i nedovoljan angažman mladih u društvu, u svojim lokalnim zajednicama. Hrvatska može biti puno demokratičnija, otvorenija, tolerantnija i normalnija zemlja za život. Za to nam trebaju i mladi koji će se angažirati i sudjelovati u kreiranju politika za mlade, a za to im trebamo dati šansu”, rekla je Glasovac.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki iskazao je zadovoljstvo što su se mladi iz drugih stranaka okupili danas u središnjici SDP-a kako bi zajedno razgovarali i ukazali na probleme koji se vežu uz sektor mladih.

“Sramotno je da Vlada na čelu s HDZ-om već pet godina nije u stanju donijeti osnovni dokument za mlade – Nacionalni program za mlade. Mi ne želimo na to gledati skrštenih ruku, a ovo okupljanje pomladaka oporbenih političkih stranaka samo je prvi korak u pogledu zagovaranja donošenja novog Programa. Ukoliko vladajući nisu u stanju provesti taj proces izrade Programa do kraja, mi smo im u tome spremni pomoći”, istaknuo je inicijator sastanka Lovro Lukavečki, najavivši da će se Forum mladih SDP-a angažirati oko Nacionalnog programa za mlade.

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske, Leo Staković, Valentina Gamibroža i Kristijan Orešković, predstavnicima političkih pomladaka predstavili su njihovo viđenje stanja u sektoru mladih u Republici Hrvatskoj te pritom istaknuli problematiku nepostojanja Nacionalnog programa za mlade.

“Cilj sastanka je bio s jedne strane poslati javno poruku i osvijestiti javnost o problemima koji se vežu uz sektor mladih s posebnim naglaskom na izostanak javnih politika u vidu krovnog dokumenta. S druge strane cilj je bio raspraviti što pomladci političkih stranaka mogu napraviti kako bi doprinijeli kvalitetnom okruženju za razvoj mladih u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je tom prilikom predsjednik Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Leo Staković.