Na vrh

Forum mladih SDP-a Hrvatske
Trg Drage Iblera 9, Zagreb
+ 385(1) 4612 087
fmsdp@sdp.hr

Forum mladih SDP-a Krapinsko-zagorske županije drugu je godinu zaredom organizirao akciju “Ja volim životinje”

Kolaž fotografija Ja volim životinjePovodom Svjetskog dana zaštite životinja, Forum mladih  SDP-a Krapinsko-zagorske županije organizirao je drugu godinu zaredom akciju prikupljanja hrane i ostalih potrepština za napuštene životinje diljem županije. Akcijski vikend pod nazivom ”Ja volim životinje” organiziran je od 03.-05.10.2014. u Humu na Sutli, Klanjcu, Krapini, Mariji Bistrici, Oroslavju, Pregradi, Velikom Trgovišću, Zaboku i  Zlatar Bistrici. Za zagorsko sklonište za životinje “Luč Zagorja” i udrugu Šapica u devet općina i gradova prikupljeno je više od 1100 kg suhe hrane i konzervi za pse, te  veća količina dekica, plahti, ručnika, loptica, ogrlica i ostalih potrepština. Forumašima u   Pregradi  pridružili  su se i članovi udruge Pregrada info i učenici 4b razreda OŠ Janka Leskovara iz Pregrade sa svojom učiteljicom Danicom Ferić.

“Osim prikupljanja hrane za životinje cilj nam je bio edukacijskim letcima i razgovorom s prolaznicima  osvijestiti građane  o potrebi brige za napuštene i stradale životinje, te o odgovornosti prema životinjama i humanom postupanju s njima.  Posebno je važno   kastrirati ih, cijepiti i čipirati budući da su upravo navedeni- važni čimbenici u smanjenju broja napuštenih životinja.  Također, građanima smo pružali  informacije o radu zagorskog skloništa ”Luč Zagorja” i udruzi Šapica. Zahvaljujemo građanima na donacijama i svakome tko je na bilo koji način pomogao u ostvarenju ovog projekta, svakome tko je uzeo naš letak i zainteresirao se na koji način može svojim malim korakom pomoći u većem ostvarenju prava životinja koje ovise upravo o  čovjeku. Moram priznati da je akcija nadmašila sva naša očekivanja. Većina ljudi prihvatila je edukativni letak i saslušala aktiviste, mnogi su se vraćali s hranom i ostalim potrepštinama u rukama. Vidjeti osmjeh na licu osobe koja donosi svoj mali prilog akciji za napuštene životinje, osjećaj da si uspio motivirati osobu da učini dobro djelo,  neprocjenjiv je doživljaj za svakog od nas. Međutim, sve dok  postoje pojedinci koji se ne odnose prema životinjama kao prijateljima, postojati će potreba za ovakvim akcijama, edukacijama i skloništima za napuštene životinje “, istaknula je Veronika Kolman, koordinatorica humanitarne akcije.

”Luč Zagorja”  jedino je zagorsko ”no kill” sklonište za životinje, a 17 zagorskih općina i gradova financira skrb o životinjama samo prvih 60 dana koliko je zakonski rok za eutanaziju. Međutim, životinje  ostaju na trošku skloništa dok im se ne pronađe udomitelj.  Udruga Šapica gradi ”no kill” sklonište za životinje uz zagorsku magistralu, a uz to brine i za 70-ak životinja, iz tih razloga svaka pomoć ovim hrabrim ljudima velikog srca uvijek je dobrodošla.

Četveronošci pod skrbi “Luči Zagorja” i udruge Šapica željno iščekuju svog zauvijek vlasnika, a osim potpisivanja udomiteljskog ugovora, uvjeti za udomljavanje su ograđeno dvorište bez lanca/boxa. Oba  skloništa također traže zainteresirane za volontiranje i druženje s napuštenim šapicama, a sve informacije o radu skloništa i udruge  možete dobiti na www.skloniste-luc-zagorja.com i www.sapica.hr.