Scroll to top

Forum mladih i SDP u Rijeci prezentirali konkretne mjere za pomoć studenticama i studentima

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac i potpredsjednica riječkog SDP-a i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, zajedno s predsjednikom Foruma mladih SDP Hrvatske Lovrom Lukavečkim, predsjednicom Foruma mladih SDP Rijeke Ivanom Pricom i glasnogovornicom Foruma mladih SDP Hrvatske Nikolinom Šaponjom pozvale su u petak iz Rijeke Vladu da pod hitno osmisli program pomoći studentima kada je riječ o smještaju u studentske domove i plaćanju najma privatnih stanova.

“Iako Grad Rijeka nema zakonskih obveza prema srednjem i visokom školstvu, naša je dužnost odgovoriti na potrebe građanstva i mladih. Svjesni smo da stanovi mladima moraju biti priuštivi. U 2023. godini osmislit ćemo stambeni program za mlade i formirati listu za stanove za njih. Na taj način prvi put će se dodjeljivati stanove za mlade, a radit će se o jednoipolgodišnjem najmu za studente i mlade obitelji koje prvi put ulaze u svijet rada. Osim toga, gradski portal Moja Rijeka želimo u sljedećoj godini pretvoriti u portal za mlade jer ne želimo biti crno-bijeli film, već želimo komunicirati s mladim ljudima kako bi dobili odgovore na sva pitanja u vezi s onim što se događa u gradu. U Rijeci ima preko 200 državnih stanova i pozivamo Vladu da ih da studentima na korištenje”, poručila je Krpan.

Potpredsjednica SDP-a Sabina Glasovac navela je da Hrvatska stari, a ljudi iz Hrvatske odlaze.

“To su pokazali rezultati popisa stanovništva. Ulaskom u Europsku uniju to se ubrzalo, a mladi kao glavne razloge odlaska ističu ne samo bolje plaćena radna mjesta, već besperspektivnost države, klijentelizam, nepotizam, korupciju. Vrlo visoko na ljestvici je problem stanovanja, odnosno nemogućnost rješavanja stambenog pitanja. Prema istraživanjima više od 50 posto mladih živi u roditeljskom domu i prema tome smo na žalost u vrhu Europske unije. Dobna granica za napuštanje roditeljskog doma je 32 godine i ona je iznimno visoka. Zaprepašćuje činjenica da Vlada nema nikakvu sustavnu politiku prema problemu stanovanja mladih. Već pet godina nemamo nacionalni plan za mlade, upozorila je Glasovac.

Nju veseli da Rijeka ne čeka Vladu, već preuzima inicijativu kako bi pomogla mladima.

“Svjedoci smo eksplozije cijena nekretnina, posebno u velikim gradovima. To je posljedica inflacije. Zbog toga su i cijene najma otišle u nebo. Na obali studenti pred ljeto moraju napustiti stanove jer se iznajmljuju turistima. Studenti najviše ispaštaju pa studiranje postaje otežano ili nemoguće. Ne želimo živjeti u društvu u kojemu svi nemaju jednake šanse za obrazovanje”, naglasila je Glasovac.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a Lovro Lukavečki upozorio je da je Hrvatska na dnu Europske unije po smještaju u studentske domove.

“Kod privatnih stanodavaca za 30-ak kvadrata mora se izdvojiti 3.000 do 5.000 kuna. To je ogroman financijski teret i za studente i za njihove obitelji. Apeliramo na Vladu da se pokrene. Predlažemo kratkoročnu mjeru subvencioniranja privatnog smještaja, a dugoročna mjera je izgradnja novih kapaciteta i proširenje postojećih kapaciteta studentskih domova. Vladina kvota za Rijeku za subvencioniranje privatnog smještaja je nula. Predlažemo da Vlada poveća tu kvotu i da se subvencija sa sramotnih 200 kuna poveća na 500 kuna. Vlada mora osigurati potrebnih 13,5 milijuna kuna za to. Vlada bi trebala aktivirati neiskorištenu imovinu u sveučilišnim gradovima za potrebe gradnje novih i dodatnih kapaciteta studentskog smještaja”, uvjeren je Lukavečki.

Predsjednica Foruma mladih Rijeka Ivana Prica upozorila je da je trenutni limit za poreznu olakšicu roditeljima 15.000 kuna.

“Vlada je najavila povećanje limita na 24.000 kuna godišnje, a to je 2.000 kuna mjesečno. To nije dovoljno uz inflaciju i povećanje životnih troškova. Kažnjavaju se oni koji uz studij rade i pomažu roditeljima. To nije pošteno. Zato tražimo povećanje limita na 36.000 kuna”, zaključila je Prica.

O tome koliko su studenti pogođeni loše uređenim sustavom govorila je Nikolina Šaponja, studentica i članica Savjeta mladih Grada Rijeke.

“Ove godine jedna kolegica mi se javila da je izbačena iz stana čim je počela turistička sezona i nitko je nije zaštitio. S druge strane imamo brojne primjere oko studentskog rada gdje su neki studenti ili studentice zaradili po 100 kuna više od predviđenog limita i roditelj im je morao vratiti poreznu olakšicu od 4000 do 5000 kuna”, rekla je Šaponja.