Scroll to top

FM SDP Zlatar završio uređenje parka u Belcu

Zlatarske forumašice i forumaši završili su uređenje parka u Belcu! Ni kiša, ni nevrijeme, ni slučajno čupanje klupa nekoliko dana nakon postavljanja, ni ostale nesretne sile nisu spriječile veselu radišnu ekipu da završi projekt uređenja  do 5. kolovoza kako je bilo predviđeno. Ovaj veliki projekt za malo mjesto ujedinio je rase, nacionalnosti, mlade i stare, mladiće i djevojke, djecu i odrasle, velike i male.

Ideja uređenja parka  krenula je za vrijeme rada Zlatarske udruge mladih kada je nekolicina njezinih članova tijekom razmišljanja o nedostacima i problemima u lokalnoj sredini shvatila da je neuređena i zapuštena površina usred središta Belca, pored crkve sv. Marije Snježne, kulturnog spomenika nulte kategorije, jedan od bitnijih problema njihove lokalne zajednice.

Nažalost, udruga je prestala s radom prije ostvarenja ideje uređenja. No kako dobra ideja ne bi propala, bivša članica ZUM-a Martina Špoljar, sada predsjednica gradske organizacije Foruma mladih SDP-a, uvrstila ju je u program gradskog Foruma te je u tu svrhu izradila idejno rješenje uređenja.

Radovi su krenuli početkom travnja u sklopu inicijative Gradske uprave za udruženim čišćenjem javnih površina (parkova), a nastavili se intenzivno preko vikenda, od početka lipnja do kraja srpnja. Projekt je bio podijeljen u četiri faze koje su uključivale sljedeće radove: čišćenje površina od lišća i smeća, uklanjanje nepotrebne vegetacije i granja, dopremanje zemlje, ravnanje terena i ostale zemljane radove, formiranje i iskapanje staza te njihovu pripremu za posipanje šljunkom i postavljanje rubnjaka, zatim i samo postavljanje rubnjaka, otvaranje novog, južnog ulaza u park, posipanje staza šljunkom, obnavljanje boje na škarpama, sijanje niske trave, sadnju cvijeća i unošenje dodatnih sadržaja (klupe i stolovi za odmor, ljuljačka).

Idejnim rješenjem predviđeno je i mjesto za postavljanje biste pokojnog varaždinskog biskupa Marka Culeja, rodom iz susjednog sela. Naime, pokojni biskup, najzaslužnija je osoba za vraćanje starog sjaja barokne crkve sv. Marije Snježne te je samim time zaslužio podizanje spomenika i to upravo uz spomenutu crkvu. Samu izradu i postavljanje biste preuzeo je Ured državne uprave za obrazovanje i kulturu koji će još naknadno odrediti lokaciju i detalje oko izrade biste prema važećim zakonima i propisima s obzirom da se površina parka nalazi neposredno uz kulturni spomenik, a i ona sama spada u zaštićenu zonu. Želja Foruma je da novouređeni park nosi ime Marka Culeja.

Projekt uređenja  financiran je  najvećim djelom iz gradskog proračuna, a važnost projekta prepoznala je i Turistička zajednica Grada Zlatara te neki lokalni poduzetnici (Belec-grad d.o.o., Elektro Jaklić), obrtnici i fizičke osobe koji su kroz donacije u materijalu ili hrani i piću pomogli u uspješnom dovršetku projekta, dok je DVD Belec pak prepustio svoje prostorije za skladištenje materijala i okrjepu volontera. Najveći doprinos realizaciji ipak su dali lokalni volonteri, njih 40-ak, svih dobnih skupina, oba spola, ali i drugih rasa i nacionalnosti. Svojim radom na projektu posebno su se istaknuli Danijel Miković (član FM SDP Zlatar), Tomislav Kukec (član FM SDP Zlatar), Addison Petar Dratibi, Matija Ožvald i Ivan Vrlec.

Ovim projektom Belec i Zlatar dobili su jedno uređeno mjesto i dašak urbanosti u pretežno ruralnom području, namijenjeno prvenstveno boravku djece i mladih, a onda i svima ostalima koji će se svojim boravkom u parku odmoriti od svakodnevnih poslova, možda pročitati novine ili pojesti sladoled u hladovini s pogledom na prekrasnu crkvu, a i sve brojniji turisti i hodočasnici moći će ovdje odmoriti i ponijeti sa sobom sliku uređenog parka i jednu lijepu uspomenu. Možda će budućim druženjima u parku, u sada ugodnom okruženju, nastati i neke nove ideje, ideje kojima će se dodatno obogatiti i oplemeniti ova lokalna sredina.

Koliko novouređeni park znači ovoj lokalnoj sredini, moglo se je vidjeti u utorak, 5. kolovoza na dan sv. Marije Snježne, zaštitnice župe i Krapinsko-zagorske županije, kada je park bio ispunjen dječjim smijehom, sretnim roditeljima, veselim starcima, hodočasnicima koji su na Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i Dan hrvatskih branitelja odlučili svratiti u Belec.

Forum mladih SDP-a Zlatar naposljetku zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli u uređenju parka te se nada budućoj uspješnoj suradnji i podršci s koje god strane inicijativa potekla, a s ciljem da sredinu u kojoj živimo učinimo što prihvatljivijom za život njenih građana.

Predsjednica FM SDP Zlatar

Martina Špoljar, mag. geogr.