Scroll to top

FM SDP Zadarske županije reagirao otvorenim pismom na ispad prof. Poljakovića

Foruma mladih SDP-a Zadarske županije poslao je otvoreno pismo kojim je  želio još jednom upozoriti na skandalozne izjave Prof. Poljakovića. Pismo prenosimo u cijelosti.

“Profesore Poljaković,

osjećamo se dužnima reagirati na Vaše nedavne homofobne ispade. Ne reagiramo jer ste tom izjavom prekršili zakon, već jer time vrijeđate i kršite temeljna ljudska prava. Vrlo dobro znate da je homoseksualnost 1973. godine izbačena sa popisa psihičkih poremećaja. Time ne želimo reći da zaostajete 38 godina u razvoju civilnog društva u poštivanju ljudskih prava, već da se od Vas kao sveučilišnog profesora očekuje da koristite znanstveno dokazane činjenice. Mnoge znanosti poput psihologije, psihijatrije, biologije, medicine, sociologije i drugih, nedvojbeno su dokazale kako homoseksualizam nije bolest, te kako homoseksualci nemaju poremećaj socijalne prilagodbe kao što se prije vjerovalo.

Ono što smatramo puno većim problemom od samog prihvaćanja znanstvenih činjenica je Vaš javni istup koji je eklatantni primjer vrijeđanja i kršenja ljudskih prava. Zabrinjava Vaše svjesno kršenje zakona i poticanje drugih na isto. Zanima nas što je po Vama veći društveni problem; dva muškarca koja će prošetati Kalelargom držeći se za ruke ili muškarci koja će se na toj istoj, dragoj nam Kalelargi, potući? Dvije žene koje žive zajedno ili narkomanska ovisnica? Naš grad, a i država, imaju društvenih problema poput nasilja među mladima, nezaposlenosti, ovisnosti, socijalnih slučajeva i sl. Homoseksualci nisu društveni problem, oni nisu bolesni, oni sasvim normalno žive i rade među nama. Njihov jedini problem su ljudi poput vas, koji ih konstantno stavljaju na društvenu marginu. Zbog takvih poput Vas oni ne mogu prošetati rivom držeći se za ruke, poljubiti se na morskim orguljama, živjeti zajedno bez stigmatizacije. Upravo iz tih razloga, svi zajedno ih moramo podržati u njihovoj borbi za ostvarenje temeljnih ljudskih prava. Moramo zajedno inzistirati na tome da im se omoguće ljudska prava koja još nemaju. Nemaju pravo naslijediti imovinu svog partnera, bez obzira na to koliko su dugo živjeli s njim ili njom, nemaju pravo posjetiti partnera koji je teško bolestan i još mnogo problema s kojim se heteroseksualne osobe ne susreću, pa samim time to i ne percipiraju kao velik problem.

Posebno smo zaprepašteni Vašom idejom o pokretanju telefonske linije za pomoć osobama istospolne seksualne orijentacije. Već smo Vam objasnili da njima ne treba pomoć toga tipa, a ukoliko im zaista želite pomoći, telefonsku liniju koristite kako biste pomoć pružili pojedincima i društvenim grupama koji homoseksualce verbalno ili fizički zlostavljaju i diskriminiraju. Ukoliko pokrenete telefonsku liniju za homoseksualce koja ih difamira i tretira kao bolesnike, mi, članice i članovi Foruma mladih SDP-a također ćemo pokrenuti telefonsku liniju kako bi građani mogli savjetima pomoći Vama. Smatramo da Vam treba pomoć kako više ne biste kršili zakon, diskriminirali i vrijeđali. Shvatite ovo kao dobru namjeru da prikupimo savjete i priče ljudi, gdje ćemo Vas uvjeriti životnim iskustvima kako homoseksualnost nije bolest.”