Scroll to top

FM SDP-a Črnomerec i FM SDP-a Podsused-Vrapče, 2. listopada, obilježili su Međunarodni dan nenasilja dijeljenjem letaka građanima na okretištu Črnomerec

FM SDP-a Črnomerec i FM SDP-a Podsused-Vrapče, 2. listopada, obilježili su Međunarodni dan nenasilja dijeljenjem letaka građanima na okretištu Črnomerec.

Sadržaj letka:

1000509261001_2033463483001_Mahatma-Gandhi-A-Legacy-of-PeaceNa rođendan nepoznatijeg „nenasilnika“ na svijetu Mahatma Gandhija, odlukom Ujedinjenih naroda, od 2007 godim obilježava se Međunarodni dan nenasilja!

Nenasilje je prije svega stav otpora bilo kojem pokušaju da se nasilje opravdava kao da ikada moglo biti ljudsko pravo, jer nenasilje nije samo odbijanje nasilja, ono je i borba protiv nasilja. Svakodnevno smo svjedoci različitih vrsta nasilja. Bilo da je riječ o obiteljskom nasilju, nasilju među djecom i mladima, nasilju na društvenim mrežama, svako od tih vrsta nasilja ostavlja, ako ne fizičke, zasigurno psihičke posljedice na pojedinca. Npr. vršnjačko nasilje i nasilje u školama predmet su medijskog interesa samo kada se radi o incidentnim situacijama. Nasilje koje se očituje kroz netrpeljivost prema pripadnicima nacionalnih manjina, napadima na građane druge boje kože, druge seksualne, vjerske ili političke orijentacije omalovažava i degradira pojedinca te loše utječe na društvo kao cjelinu.

Sustavni građanski i zdravstveni odgoj i obrazovanje, kvalitetni preventivni programi, pružanje prostora grupama mladih za zajedničke aktivnosti i slobodno vrijeme, identificiranje i analiza problema na vrijeme, dijalog s građanima, suradnja među odgovornima i sinergija rada na rješavanju problema dugoročni su put prevencije i suzbijanja nasilja i njegovih manifestacija kroz nacionalizam, ksenofobiju, rasizam, klasne razlike, rodno uvjetovane uloge, obiteljsko nasilje i druge vrste iskazivanja nadmoći i opresije.

Poruka svim ljudima: budite osobe sa slavom, nenasilne i tolerantne, koji poštuju sebe i druge te se na adekvatan način nastojte zauzeti za sebe istodobno poštujući druge!

„Sila je oružje slabih, nenasilje je oružje jakih.“ M. Gandhi

[justified_image_grid ids=6007,6006 max_rows=1]