Scroll to top

Dan antifašističke borbe u Brezovici

Hrvatska obilježava 22. lipnja kao Dan antifašističke borbe. Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno, sa sve većim opredjeljenjem hrvatskog naroda za partizanski pokret. Za vrijeme II. svjetskog rata na području Hrvatske pod kontrolom antifašističkog pokreta Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) obavljalo je vrhovnu zakonodavnu i izvršnu funkciju, da bi 1945. godine ZAVNOH prerastao u Narodni sabor Hrvatske. Tako je i tijekom narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj očuvan povijesni kontinuitet hrvatskog državnog suvereniteta.

Razlog nastanka fašizma kao ideologije je kriza kapitalističkog građanskog društva i liberalnih parlamentarnih poredaka, sa početka prošlog stoljeća. Tadašnja društvena elita nije bila u stanju prevladati krizu, nego je posegnula za jednostavnijim načinom: stvorili su ideologiju koja zagovara uspostavljanje zajednice kao uvjeta i oblika prevladavanja krize, samo jedinstvo nacije može izvući društvo iz krize, a to se treba uspostaviti na način da se osigura krvna čistoća članova zajednice.

Zagovarajući nacionalizam, rasizam, a osobito antisemitizam, fašisti pripadnike manjinskih nacija prokazuju kao glavne krivce za krizu poretka. Istovremeno treba nasilno ukinuti sve kulturne, vjerske, političke i druge razlike koje samim postojanjem dovode u pitanje temelje zajedništva. Ideolozi fašizma su proglasili teror, kao i organizirano, trajno, brutalno i neograničeno nasilje kao legitimno sredstvo za postizanje ovog ujednačavanja. Kada je ova ideologija prihvaćena od strane «čistih rasa», krenulo se u osvajanje Europe.

Tome se usprotivio partizanski pokret, koji je i uspio zaustaviti strašnu ratnu mašineriju fašističkih hordi. Nitko drugi se na ovim prostorima nije tome usprotivio.

U sjećanje na pale borce i žrtve NOB-a, uz ostale delegacije, vijence i svijeće u ime Foruma mladih SDPH položili su Marko Krička, Miroslav Vuksanović i Sven Fabijančić, a u ime ŽO FM SDP SMŽ Kristina Jakopović, Sandra Plavec i Matija Polgar.