Scroll to top

Course for Promising Politicians, 2016

promising16

Ovog vikenda, od 20. do 23. listopada, održan je treći i posljednji modul “Course for Promising Politicians” u organizaciji Zaklade Friedrich Ebert, Europskog forum za demokraciju i solidarnost i Fondacije Max Von der Stol.

Sudionici CPP su mladi političari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i Srbije. Forum mladih SDP-a Hrvatske predstavljali članovi predsjedništva FM SDP HR, Lara Kvesić i Luka Nikpalj

.promising-lara-luka

Cilj “Course for Promising Politicians” je bio da mlade političare iz regije upozna s aktualnom političkom situacijom u regiji, ali i potaknuti regionalnu suradnju među sudionicima. Kurs je organiziran u tri modula.

Prvi modul održan je u Igalu, u Crnoj Gori, od 26. do 29. svibnja ove godine. Tema modula bilo je upoznavanje sudionika s izazovima, šansama, prijetnjama i slabostima zemalja Zapadnog Balkana. Pored teorijskih znanja o socijaldemokraciji, sudionici su imali priliku i da kroz radionice steknu znanja i vještine pisanja javnih politika, aktivizma i društvenih pokreta, kao i o vođenju kampanja. Također, zahvaljujući gošći, Daliborki Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice, mladi političari su imali priliku da se upoznaju s političkim prilikama u Crnoj Gori.

Drugi modul organiziran je u Skopju, u Makedoniji, od 30. lipnja do 3. srpnja. Modul je bio rezerviran za stjecanje znanja i vještina poput javnih nastupa i debatiranja, a za svaku dio organizirane su i radionice kako bi sudionici stečena znanja i praktično primijenili. Sa aktualnom političkom situacijom u Makedoniji, mlade političare upoznala je Renata Deskovski, potpredsjednica makedonskog parlamenta iz SDSM-a.

Završni, treći modul CPP-a održan je proteklog vikenda u Beogradu, a bio je posvećen Europskoj uniji i njenim institucijama. Sudionici su stekli znanja i vještine iz pregovaranja i lobiranja, a kroz simulaciju institucija EU i uz dobar tim predavača, mladi političari su imali priliku saznati kako praktično funkcionira europska politika, procesi pregovaranja i integracija balkanskih zemalja u EU. Za predstavljanje političke situacije u Srbiji bila je zadužena Gordana Čomić, potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije iz Demokratske stranke.