Scroll to top

Boris Lalovac u Saboru o visokim cijenama stanova

Forum mladih SDP Hrvatske kontinuirano upozorava da je problem studentskog smještaja potpuno eskalirao i da je situacija s pronalaskom smještaja za studentice i studente u velikim studentskim gradovima neodrživa.

Problem je prije svega zato što studentskih domova nema dovoljno te samo ove godine gotovo šest tisuća (6000) studenata nije ostvarilo pravo na smještaj u studentske domove. Dakle, gotovo trećina studenata koji su se prijavili na smještaj u studentskom domu, nije ostvarila to pravo. Nažalost i po prosjeku na razini Europske unije smo katastrofalni. Broj studenata smješten u studentske domove iznosi 20 posto na razini EU, a u Hrvatskoj tek devet.

S druge strane cijene najma u velikim studentskim gradovima otišle su u nebo. Za manji studentski stan u Zagrebu potrebno je oko tri do pet tisuća kuna, što je veliki financijski teret za studentice i studente i njihove obitelji.

Upravo zato predložili smo dvije konkretne mjere:

  • povećanje kvote za privatni smještaj, kao i povećanje iznosa subvencije s 200 na 500 kuna
  • izgradnja dodatnih i dogradnju postojećih kapaciteta studentskih domova

Predložili smo revidiranje odluke o visini subvencija i kvoti za subvencionirano stanovanje u akademskoj godini 2022./2023., odnosno povećanje kvote za privatni smještaj i povećanje iznosa subvencije za privatni smještaj s postojećih 200 kuna na 500 kuna. Naime, prema odluci resornog ministarstva kvote za subvencionirano stanovanje u četiri velika grada iznose 0 što je sramotno. Prema našem prijedlogu, 50 posto studenata koji nisu ostvarili pravo na studentski smještaj u dom dobilo bi subvenciju, odnosno njih oko 3 000, što bi bio trošak od oko 13,5 milijuna kuna.

Kao dugoročnu mjeru predlažemo izgradnju novih i dogradnju postojećih kapaciteta studentskih domova za što se mogu iskoristiti sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

O toj problematici studentskog smještaja pričao je Boris Lalovac, SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija, koji je prilikom rasprave o Zakonu o porezu na dohodak istaknuo kako se povećanjem limita godišnje zarade studentica i studenata na 24 000 kuna ne rješava to pitanje.

  • Mi danas dajemo nešto studentima koji nemaju gdje živjeti u gradu Zagrebu. Oni ne mogu naći sobu ispod pet-šest tisuća kuna. I nije zato što oni ne bi htjeli naći sobu, nego zato što je tržište nekretnina podivljalo u gradu Zagrebu. Imate pritisak na rentanje, cijena nekretnina dolazi do osam tisuća eura. To je nemogući sustav.

Cijeli video možete pogledati na YouTube kanalu Foruma mladih SDP Hrvatske: https://www.youtube.com/watch?v=cz2oJeoe8dw