Scroll to top

Apstinencija nije jedina prevencija

Forum mladih SDP Bjelovar je u srijedu, 01.12.2010., unatoč lošem vremenu već četvrtu godinu zaredom odlučio obilježiti “Svjetski dan borbe protiv AIDS-a” prigodnom akcijom pod nazivom „Apstinencija nije jedina prevencija“. Akcija je poprimila i županijski značaj pošto su se u akciju uključili i drugi Forumi iz Bjelovarsko – bilogorske županije odnosno FM Daruvar i FM Garešnica koji su također uspješno obilježili 01.12.

Kao i prijašnjih godina Forum mladih SDP-a Bjelovar je građanima dijelio promotivan letak koji pojašnjava opasnosti spolno prenosivih bolesti poput AIDS-a i sl. Također letkom se želi ukazati na metode prevencije spolno prenosivih bolesti. Uz promotivan letak mladi SDP-ovci su dijelili i pripadajući prezervativ te je tako u nešto više od sata podijeljeno preko 600 prezervativa i pripadajućih letaka.

Također, mladi SDP-a su akcijom odaslali poruku da je vrijeme da se u školski sustav, kako osnovnoškolski tako i srednjoškolski, uvrsti seksualna edukacija. Uzevši u obzir  da se godišnje  broj zaraženih osoba spolnim bolestima poveća za 10% i to u dobnoj skupini od 25 do 49 godina, što ukazuje na nedovoljnu informiranost i upućenost u problem HIV-a i spolnih bolesti u seksualno najaktivnijoj populaciji. Odgovornim spolnim ponašanjem uvelike se smanjuje rizik od trudnoće, opasnih spolnih bolesti, neugodnih simptoma, pa i smrti.

Uzevši u obzir da Bjelovar i Bjelovarsko – bilogorska županija drže neslavan naslov prvaka po broju maloljetničkih trudnoća u Hrvatskoj Forum mladih SDP-a BBŽ će i dalje zasigurno nastaviti sa ovakvim akcijama i akcijama sličnog tipa.