Scroll to top

Akcija FM SDP-a VSŽ povodom Svjetskog dana mladih

12. kolovoza se obilježava Svjetski dan mladih. Forum mladih SDP-a Vukovarskosrijemske županije je obilježavanjem ovog dana želio ukazati na otežano stanje u kojem se nalazemladi u Republici Hrvatskoj.
U RH živi oko 900 000 mladih, što čini 20,51% od ukupnog broja stanovnika. Statistički podaci o mladima su poražavajući: u RH je nezaposleno 40% mladih u dobi od 15 do 24 godine; najviše poslova je izgubljeno unutar dobne skupine mladih u dobi od 15 do 29 godina; 60% studenata plaća školarinu; Hrvatska po studentu izdvaja 3200 eura, Slovenija 6500 eura, Austrija 10500 eura, a skandinavske zemlje oko 20000 eura; Hrvatska je na prvom mjestu u Europi po broju odlazaka mladih i obrazovanih u potrazi za poslom; 71% muškaraca i 50% žena u dobi od 20. do 30. godine živi u roditeljskom domu; prosječna zastupljenost mladih u dobi od 18 do 29 godina u tijelima lokalne vlasti je 6,3%… Što se tiče naše županije, statistički podaci su još gori – Vukovarsko-srijemska županija se nalazi među tri najlošije županije u Hrvatskoj – 2010. godine udjel mladih među nezaposlenima u VSŽ iznosio je 35,9%.
U obilježavanju Svjetskog dana mladih sudjelovali su svi Forumi mladih u Vukovarskosrijemskoj županiji, što ovo čini našom prvom zajedničkom akcijom. U prijepodnevnim satima su svi Forumi mladih na svom području podijelili letke, u 13h je održana tiskovna konferencija na temu „Mladi i njihov položaj u društvu“, a u poslijepodnevnim satima smo ovaj dan obilježili zajedničkim druženjem svih forumaša iz naše Županije i sportskim igrama na Adici u Vukovaru. Dogovoreno je da će obilježavanje Svjetskog dana mladih prijeći u tradiciju, te da će se svake godine na ovaj dan organizirati druženje forumaša iz cijele Županije.

[nggallery id=48]