Scroll to top

17. studenoga – Svjetski dan nepušača

Forum mladih SDP-a Belišća uključio se u obilježavanje Svjetskog dana nepušača. Tim povodom forumaši su na gradskim ulicama u Belišću građanima djelili letke prikladnog sadržaja i na taj način još jednom upozorili na štetnost pušenja i duhanskog dima.

Isto tako ovom prilikom Forum mladih SDP-a postavlja pitanje provođenja zakona u Republici Hrvatskoj. Svjedoci smo velikih rasprava i bure koja se podigla zbog zabrane pušenja u ugostiteljskim prostorima. Forumaši podržavaju svako kvalitetno rješenje koje Vlada u dogovoru sa zainteresiranim stranama donese kako bi se smanjile štetne posljedice pušenja, no činjenica je da se doneseni propisi ne poštuju. Svjedoci smo da se dozvole ugostiteljima izdaju  i bez ispunjavanja  propisanih tehničkih uvjeta i uz znatna popuštanja. Mnogi  objekti koji i imaju uvjete i dozvolu za pušenje na temelju ventilacije koju su ugradili, istu tu ventilaciju ne koriste ili su je čak nakon dobivanja dozvole i potpuno uklonili..

Naglašavamo kako nemamo ništa protiv ugostitelja, svjesni da je u ova recesijska vremena svima teško normalno poslovati, no upozoravamo i na nepravdu prema većim objektima koji nemaju dozvolu ugraditi ventilaciju i  na taj su način u neravnopravnom položaju s onima koji to mogu, a pogotovo s onima koji, iako imaju tu pogodnost, ipak rade mimo propisa.

Naravno, postavlja se i pitanje koja je svrha propisa i zakona koji se ne provode i gdje je tu zaštita zdravlja građana? Upozoravamo na to da ovo nije jedini primjer površnosti i neodgovornosti naše vlasti te pitamo zašto se u Hrvatskoj ne provode zakoni koje je donio Hrvatski sabor?