Scroll to top

Europski tjedan kretanja 2014. obilježen u Vinkovcima biciklijadom pod nazivom „Ulice Vinkovaca, naš izbor – kulturna tura po Vinkovcima“

Dana 20. rujna 2014. godine održana je biciklijada simboličnog naziva „Ulice Vinkovaca, naš izbor – kulturna tura po Vinkovcima“, u organizaciji Foruma mladih i Savjeta za ekologiju i održivi razvoj SDP-a Vinkovci. Biciklijada je održana drugu godinu za redom, povodom Europskog tjedna mobilnosti (European mobility week) koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna pod sloganom „Our streets – our choice“.
Biciklistička ruta koju su sudionici prošli je osmišljena na način da prolazi kroz razne kulturne znamenitosti koje krase najstariji Grad u Europi, pa je tako usputna stanica bila gotička crkva na Meraji, rodne kuće književnika Ivana Kozarca i Matije Antuna Reljkovića, spomenik Josipa Kozarca gdje su se sudionici ovogodišnje biciklijade zajednički i fotografirali te druga kulturna obilježja.
Cilj ovogodišnje biciklijade je bio kroz 12 km obići većinu kulturnih spomenika grada Vinkovaca i na taj način promovirati Vinkovce u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vinkovaca, no međutim odgovorne osobe unutar iste nisu niti ovaj puta shvatile važnost ove inicijative. Iako su ovaj put službeno pozvani svi gradski vijećnici na akciju obilježavanja spremno su se odazvali i podržali jedino gradski vijećnici Socijaldemokratske partije. Snažnu podršku i ovogodišnjoj akciji dao je saborski zastupnik i član Odbora za zaštitu okoliša Damir Rimac. Fotografije koje su napravljene tijekom bicijklijade uputiti će se i mjerodavnima unutar EU.
Biciklijada je pozitivno popraćena od strane građana koji su nam se u velikom broju odazvali i pridružili u „kulturnoj“ turi kroz naš Grad čime smo i na ovaj način ukazali na kulturna bogatstva našeg Grada, ali i pokazali da je bicikl vrlo važno alternativno prometno sredstvo uporabom kojeg ne zagađujemo okoliš.
Ovogodišnju biciklijadu smo i snimili, a video možete vidjeti pri vrhu samog članka!