NASILJE NAD ŽENAMA NIJE INTERNA STVAR, NEGO OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM

NASILJE NAD ŽENAMA NIJE INTERNA STVAR, NEGO OZBILJAN DRUŠTVENI PROBLEM

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama više je od samo simboličnog dana. Danas su žene i dalje izložene različitim vrstama nasilja.

Iako smo već duboko u 21. stoljeću, žena je i dalje diskriminirana i nad njom se vrši nasilje. Pri razgovoru za posao žena je i dalje izložena intimnim pitanjima – je li udana, misli li zasnovati obitelj, koje je seksualne orijentacije – što je protivno zakonskim rješenjima Republike Hrvatske. Svjedoci smo slučajeva kad nakon porodiljnog dopusta žena izgubi svoje radno mjesto. Postoje slučajevi kad poslodavci ne omogućuju radnici da ode s posla na poziv škole jer joj se dijete razboljelo. Povrh svega, žena i dalje nije plaćena jednako kao muškarac za isti posao.

Kao mladi socijaldemokrati i socijaldemokratkinje osuđujemo negativnu praksu i ovakav odnos prema ženama te pozivamo nadležne da zaštite Ustavom zagarantirani položaj žene kao jednakopravne članice društva koja ima pravo na izbor i dostojanstvo.

Umjesto pružanja pozitivnog primjera, Hrvatska demokratska zajednica, odugovlačenjem s ratifikacijom Istanbulske konvencije i izostankom osude i sankcije požeško-slavonskog Župana podržava nasilje, diskriminaciju i nejednakopravan tretman žena u Hrvatskoj. Takve poteze vladajuće većine Forum mladih SDP-a Hrvatske oštro osuđuje i performansom ukazuje na postupke Vlade RH koja nasilje nad ženama NE VIDI, NE ČUJE i o njemu NE GOVORI.
Forum mladih SDP-a Hrvatske

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.