Forum mladih SDP-a Vukovar obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Forum mladih SDP-a Vukovar obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Forum mladih gradske organizacije SDP-a Vukovar je 01.12.2012. u prijepodnevnim satima u centru grada, već tradicionalno kao i većina Foruma mladih SDP-a diljem Hrvatske, obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, podijelom prezervativa i letaka svojim sugrađanima u svrhu informiranja i naglašavanja važnosti borbe protiv AIDS-a.

Od 1985. godine, kada su prvi HIV pozitivni bolesnici registrirani u Hrvatskoj, do listopada 2012. godine u Hrvatskoj je registrirano ukupno 1.002 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega 365 oboljelih od AIDS-a. U istom je razdoblju 159 osoba umrlo od AIDS-a. U posljednjih 10 godina prosječno se godišnje registrira 50-60 inficiranih HIV-om (76 registriranih 2011. godine). Godišnja učestalost HIV infekcije kreće se u vrijednostima 12-17 na milijun stanovnika, što Hrvatsku i dalje svrstava u zemlje niske učestalosti HIV infekcije (57/1 milijun prosjek za zemlje EU/EEA u 2011.). Oboljenje od AIDS-a je u stagnaciji, a smrtnost u laganom padu. Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci (86 %). Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godina. U 2012. godini u prvih deset mjeseci prijavljeno je 56 novih slučajeva zaraze HIV-om, 16 oboljelih od AIDS-a i 5 smrti osoba oboljelih od AIDS-a, što je na razini zadnjih 10 godina.

Smatramo da svako ukazivanje na ovu problematiku pridonosi prevenciji ove bolesti koja ne veliku žalost poprima sve veće razmjere. Jedino odgovornim seksualnim ponašanjem i sustavnom edukacijom možemo spriječiti širenje te opake bolesti, te zbog toga Forum mladih gradske organizacije SDP-a Vukovar, obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a svake godine i na taj način ukazuje na važnost informiranja i borbe protiv AIDS-a.

Tags:
,
No Comments

Post A Comment