1. prosinac – Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a

1. prosinac – Međunarodni dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a 1. prosinca, Gradska organizacija Foruma mladih SDP-a Đakovo održala je akciju „STOP AIDS – Pamet u glavu“  na đakovačkom Korzu u vremenu od 10 do 12 sati. U cilju prevencije bolesti i osvještavanja, građanima su dijeljeni prezervativi i edukativni letci te crvene vrpce kao znak potpore i solidarnosti sa oboljelima.

U svijetu od AIDS-a boluje oko 6 milijuna ljudi, a virusom HIV-a zaraženo je oko 50 MILIJUNA LJUDI! Od toga su 2,5 milijuna djeca mlađa od 15 godina!!! STOGA SE AIDS NAZIVA KUGOM 21. STOLJEĆA!

Od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do danas u Osječko-baranjskoj županiji registrirano je ukupno 49 oboljelih osoba. Od ukupnog broja AIDS je razvilo 12 osoba, HIV 13 osoba, a HIV pozitivno je 24 osobe, dok je smrtnih slučajeva bilo 4. Statistika govori da su u Europi 4 oboljele osobe na milijun stanovnika, dok je to kod nas puno manja brojka. Kroz savjetovalište Zavozda za javno zdravsto Osječko-baranjske županije prošlo je 1300 ljudi koji su se testirali na virus HIV.

Glavni način prenošenja HIV-a je spolnim putem i to prvenstveno među homoseksualcima (51%). Važno je napomenuti da HIV pozitivnu osobu koja je u vezi ili ju želi stvoriti, partner nikako nema razloga odbacivati zbog pozitivnog HIV statusa. Uz primjenu zaštitnih mjera i djelotvorno liječenje, oba partnera mogu imati dug i kvalitetan zajednički život.

Tags:
,
No Comments

Post A Comment